Oud Leeuwenhorst te Noordwijkerhout

 

Locatie

Ten oosten van de Leeweg in Noorwijkerhout bevindt zich het terrein van de eerste buitenplaats Leeuwenhorst.

 

Google Maps


Grotere kaart weergeven

 

Ontstaan 

In 1261 werd er langs het riviertje de Lee op een verhoging in het landschap, een zogeheten horst een klooster gesticht door adellijke cisterciënzerinnen, dat de naam Ter Lee, Le(de) of Leeuwenhorst kreeg. Dit klooster werd in 1574 opgeheven. 

Geschiedenis 

Vanaf 1586 werd het een buitenplaats voor de Ridderschap van Holland. Tijdens de Reformatie werd het klooster en de kloosterkerk gesloopt de rest van de bebouwing bleef  bestaan en bleef in gebruik als buitenplaats van de Ridderschap, waarbij de voormalige rentmeesterwoning als het woonhuis fungeerde.  Klooster en kerk moeten zich daar bevonden hebben, waar tegenwoordig de boerderij Oud Leeuwenhorst ligt.

Na de afschaffing van de Ridderschap in de Franse tijd ging het over in particulier bezit. De landerijen vervielen aan de staat, zo ook Leeuwenhorst, dat in 1801 tijdens een openbare veiling werd verkocht en in handen kwam van de heer Johan Valckenaer, die ook de buitenplaats Dijkenburg bezat. Hij voegde de twee complexen samen tot één, en omdat hij slechts één huis nodig had, liet hij de oude rentmeesterwoning van Leeuwenhorst afbreken.  

Zie ook Leeuwenhorst en 'Klein Leeuwenhorst'

 

Huidige situatie

Van het oude leeuwenhorst is de door achttiende-eeuwse hekpijlers gemarkeerde oprijlaan aan de Leeweg nog aanwezig Achter de boerderij 'Oud leeuwenhorst' is het eiland van de zeventiende-eeuwse tuinaanleg in het landschap te herkennen als een door greppels omgeven, vierkant terrein.

 

Foto's

 

Bronnen

Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland

Leeuwenhorst, een Hollandse buitenplaats

 

©2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 13-07-08