Leeuwenhorst te Noordwijkerhout

 

Locatie

In Noordwijkerhout bevinden zich tussen het Westeinde en Gooweg, het park Nieuw Leeuwenhorst en het congrescentrum Leeuwenhorst. In het park lag tot 1943 het Huis Leeuwenhorst met bijgebouwen.

 

Google Maps
Grotere kaart weergeven

 

Ontstaan 

De oorsprong van het landgoed gaat terug tot in 1261, toen werd er langs het riviertje de Lee op een verhoging in het landschap, een zogeheten horst een klooster gesticht door adellijke cisterciŽnzerinnen, dat de naam Ter Lee, Le(de) of Leeuwenhorst kreeg.

Zie ook 'Oud Leeuwenhorst' en Klein Leeuwenhorst

Geschiedenis 

Dit huis Leeuwenhorst werd gebouwd in 1880.  Het imposante gebouw met zijn twee torens droeg elementen in zich van de neogotiek en vooral voor wat betreft de detaillering, van de neorenaissance. Huize Leeuwenhorst was gesitueerd op een verhoogd terras afgezet met een natuurstenen balustrade. Links en rechts waren trapjes, waarlangs het lager gelegen tuingedeelte was te bereiken.

Leeuwenhorst werd in januari 1943 afgebroken ten behoeve van de aanleg van een Duitse tankval. De bomen in het park werden gekapt om een vrij schootsveld te krijgen.

Huidige situatie

Van Huize Leeuwenhorst resteren vandaag de dag alleen nog het koetshuis annex paardenstal en twee hekpijlers met daarop de tekst LEEUWEN en HORST. Deze hekpijlers markeren thans de oprijlaan naar het oudste Leeuwenhorst terrein aan de Leeweg.

 

Toegankelijkheid 

Tegenwoordig is Leeuwenhorst als natuurgebied in handen van stichting Het Zuid-Hollands Landschap en toegankelijk voor leden van deze organisatie. 

Foto's 

Prent 1:  De Gevels van de Leeuwenhorst

Prent 2:  De Leeuwenhorst anno 1908

 

Bronnen

Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland

Leeuwenhorst, een Hollandse buitenplaats

 

©2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 09-07-2008