Stadzicht te Rotterdam

Locatie

De voormalige buitenplaats Stadzicht ligt aan de noordzijde van de Overschiese Kleiweg ter hoogte van de kruising met de Dwarskleiweg.

Google Maps


Grotere kaart weergeven

Ontstaan 

De geschiedenis van Stadzicht begon in 1919, het stuk grond, in de Zestienhovense Polder, had een oppervlakte van bijna 2,5 hectare. Hierop werden in 1920 een opslagplaats, koetshuis en tuinhuis gebouwd.

Geschiedenis 

De bouwwerken zijn uit hout opgetrokken met een bekleding van gepotdekselde panelen. Van de aanleg van het park was geen sprake. In 1921 werden de naastgelegen percelen grond, water en rietland gekocht. Vervolgens werd geheel naar eigen inzicht de parkaanleg gerealiseerd. Het park werd doorkruist door slingerende paden die oorspronkelijk door middel van rustieke boomtakbruggetjes over de waterpartijen werden geleid.

Tuinmanswoning en buitenhuis werden gebouwd omstreeks 1925. Het huis telde één bouwlaag op een souterrain en was voorzien van een grote zaal, die geheel was betimmerd met sierlijke houten panelen voorzien van goudkleurige decoraties en spiegels.

In 1965 werd het landgoed aangekocht door het Sint Laurensinstituut om in het park een verpleeghuis te bouwen. In 1969 werd besloten de instelling op het naastgelegen perceel te situeren en het landgoed te behouden als park. Het voortbestaan van Stadzicht werd hierdoor voor een lange periode verzekerd.  

De laatste familie die Stadzicht in bezit had was de familie Hofman, het huis is in 1975 afgebroken.

Huidige situatie

Van het oorspronkelijke Stadzicht zijn het park met bomen, veenplas, koetshuis en tuinmanswoning bewaard gebleven. Weliswaar zijn de karakteristieke bruggetjes, de poort en de ophaalbrug vervangen, en zijn de slingerende paden geasfalteerd, in hoofdlijnen is de aanleg authentiek. Van huis en tuinhuis, die in 1965 al in vervallen staat waren, resteren slechts de fundamenten die door klimop en struikgewas worden overwoekerd.

Foto's 

Prent 1:  Buitenplaats Stadzicht 1931

Foto  2:  Fundamenten van het huis Stadzicht

Foto  3:  Tuinmanswoning van Stadzicht

Foto  4:  Koetshuis van Stadzicht

Bronnen

Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland.

©2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 19-07-08