Altena te Delft

Locatie

Kasteelwerf te Delft.

Google Maps
Grotere kaart weergeven

 

Ontstaan 

Altena wordt voor het eerst genoemd in een akte van 1347.

Geschiedenis 

De oudste bewoningssporen die bij de opgravingen werden aangetroffen, dateren van het midden van de 13de eeuw. Vanaf die tijd stond er een woning op een verhoogd plateau, van ca. 18 x 30 m, omringd door een brede sloot.

 

Rond 1435 werd op het omgrachte terrein naast de boerderij een rechthoekig zaalgebouw aangelegd van 14 x 7 m. met een traptoren, waarvan de kelder dienst deed als latrine. 

In 1490 verdwijnt de boerderij van het terrein van de hoofdburcht en bestaat de kern van het complex uit een zaalgebouw met traptoren annex beerput.

Het kasteel Altena groeide in verschillende stadia uit tot het uiteindelijk leek op een echt kasteel, (coulisse kasteel), maar militair stelde het niet zoveel voor omdat de muren niet dikker waren dan ca. 65 cm. Het kasteel was gebouwd op een rechthoekig eiland van 40 x 34 m., omgeven door brede grachten. Tegen de noordgevel was de traptoren gebouwd die in de gracht stond. Aan de zaal werden een vierkante toren van 3,5 x 3,5 m., een keuken van 4 x 5,6 m., een grote kamer van 8 x 5,6m. en een woonvertrek in een vierkant gebouw toegevoegd.

Tot aan de 80-jarige oorlog hadden er uitbreidingen plaats gevonden, totdat er een bijna vierkant hoofdgebouw was ontstaan.

In 1573 werd Altena in opdracht van Willem van Oranje afgebroken; men wilde voorkomen dat de Spanjaarden zich in het huis zouden verschansen om van daar uit Delft te kunnen aanvallen.

Kort na het begin van het twaalf jarig bestand in 1609, begon de herbouw van het huis Altena, in een kleinere vorm dan het voormalige kasteel.

Tussen 1757 en 1765 werd Altena gesloopt, de boerderij bleef nog wel in gebruik.  

Huidige situatie

Van de boerderij bij het Kasteel Altena vinden we nu nog de resten in de vorm van de Altena-hoeve.

Huidige doeleinden 

In gebruik als partycentrum.

Toegankelijkheid 

Boerderij van buiten goed bekijken.

Foto's 

Prent  1:  Plattegrond
Prent  2:  Anno 1729

Prent  3:  Archeologische kaart

Foto   1:   Altena hoeve in 2003

Foto   2:   Kasteellocatie in 2003

 

2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google maps 28-06-2008