Zuidwijk te Wassenaar

 

Locatie

Het ongeveer 19 hectare grote Zuidwijk ligt aan de oostzijde van de Rijksstraatweg, tussen Wassenaar en Leiden. 

 

Google Maps


Grotere kaart weergeven

 

Ontstaan 

De eerste vermelding van ambachtsheerlijkheid en kasteel stamt uit 1406, wanneer Zuidwijk in leen wordt gegeven aan Gillis van Cralingen.

Geschiedenis 

Het kasteel, bestaande uit twee torens en wat laagbouw, komt in 1615 in het bezit van het geslacht Van Wassenaer-Obdam. Met name graaf Johan Hendrik brengt de buitenplaats tot bloei. Rond 1710 laat hij, mogelijk door DaniŽl Marot, een veelgeprezen formele tuin aanleggen.

Rond 1770 werd het kasteel afgebroken en werd het vierkante blok van het huidige huis neergezet. Het zuidelijk deel van het park krijgt een aanleg in voeglandschappelijke of overgangsstijl, die tegenwoordig nog herkenbaar is.  

 

Huidige situatie

Het vrijwel rechthoekige park valt met zijn formele waterpartijen, sloten, (kronkel)paden en eeuwenoude boompartijen sinds 1928 onder de Natuurschoonwet. Ook de bebouwing - huis, bijgebouwen en tuinmanswoning - wordt beschermd, met uitzondering van de bunkers langs de oprijlaan.  

 

Toegankelijkheid 

De eigenaar, de stichting Twickel en de bewoners, zorgen voor een verantwoord beheer van deze goed bewaarde en interessante buitenplaats die echter niet toegankelijk is.

Foto's 

Prent 1:   Zuidwijk anno 1620  

Prent 1:   Zuidwijk anno 1712 

Foto  1:   Het huidige Zuidwijk

 

Bronnen 

Kastelen en buitenplaatsen in Zuid Holland 

 

 

©2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 26-07-08