Ypenhof te Rotterdam

Locatie

's Gravenweg 86 / Laan van Ypenhof 4 in Kralingen. 

Google Maps


Grotere kaart weergeven

Ontstaan 

De Ypenhof is in 1716 aangelegd als de Lindenhoff door de bekende Rotterdamse koopman Archibald Hope.

Geschiedenis 

In 1806 werd Lindenhoff verkocht en veranderde de nieuwe eigenaar,  Michiel Baelde, de naam in De Ypenhof. In die tijd,  (zo blijkt uiteen kaart van Kralingen van 1810) lagen rond het huis een uitgestrekt park met tal van formele elementen. Achter het huis lag een langgerekt bos in vroege landschapsstijl met een netwerk van slingerende lanen. Ook zijn er moestuinen en boomgaarden te onderscheiden.

Aan het begin van de twintigste eeuw kwam De Ypenhof in handen van de reder A.J.M. Goudriaan, die tevens de gronden van 's-Gravenhof ten noorden van de 's-Gravenweg in bezit had. In de jaren twintig liet hij het oude huis slopen en gaf vervolgens opdracht een nieuw complex te bouwen.

Op het toen 11 hectare grote terrein verrezen rond 1930 een landhuis, gastenhuis, drie chauffeurswoningen en een portierswoning.

In de jaren zeventig raakte het huis onbewoond en trad verval in. Een projectontwikkelaar kocht het geheel in 1984, waarna een mysterieuze brand het huis in 1985 in de as legde.

Huidige situatie

Tegenwoordig staan er luxueuze appartementen op De Ypenhof. Alleen de gerestaureerde portierswoning met zijn karakteristieke rieten kap, de oorspronkelijke toegangsbrug en enkele oude bomen herinneren nog aan het voormalige, indrukwekkende buiten.

Portierswoning en brug zijn rijksmonument.

Foto's

Gemeentearchief

Rotterdam

 

Foto 1:   Buitenplaats Ypenhof anno 1908

Foto 2:   Buitenplaats Ypenhof anno 1917

Foto 3:   Buitenplaats Ypenhof anno 1925

Foto 4:   Buitenplaats Ypenhof anno 1983

Foto 5:   Buitenplaats Ypenhof anno 1983

Foto 6:   Portierswoning Ypenhof anno 1968

Foto's 

 

Bronnen 

Kastelen en buitenplaatsen in Zuid Holland. 

2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 26-07-08