Woelwijk te Voorschoten

 

Locatie

Woelwijk ligt aan het einde van de  Woelwijklaan, een zijstraat van de Veurseweg, in Voorschoten.

 

Google Maps


Grotere kaart weergeven

 

Ontstaan 

Het huis Woelwijk wordt in de lijst van de met eigen naam aangeduide buitenplaatsen en woningen, voorkomende in de transportregisters van Voorschoten meerdere malen vermeld. De oudste vermelding daar is van 1738, doch het huis zelf is ouder.

Geschiedenis 

Het oudste deel is de opkamer, met uitzondering van de voorgevel ervan, die tegelijk met het voorhuis is opgetrokken. Waar deze de eindgevel van de opkamer ontmoet, vertoont zich de dagkant van een oorspronkelijk opkamervenster. Uit latere tijd stamt een aanbouw evenwijdig aan de opkamer, die daarmede, blijkens overgebleven vlechtingen, oorspronkelijk onder één dak was gebracht. 

Deze aanbouw, de z.g. kelderkamer is nadien een weinig in achterwaartse richting uitgebreid om in één lijn te geraken met de brandmuur tussen het voorhuis en stal. Dit gebeurde tegelijk met een verbouwing waarbij de kap van de opkamer werd gesloopt en het gehele gebouw onder één massaal zadeldak werd gebracht. 

Naderhand is het bovengedeelte van dit dak weer afgebroken en gewijzigd tot de twee kappen die nu het gebouw het karakteristieke aspect verlenen. De verbouwing waarbij de bouwmassa onder één zadeldak werd gebracht moet plaatsgehad hebben tegen het einde van de 18e eeuw.

 

Huidige situatie

In de jaren 70 van de vorige eeuw is het huis gerestaureerd door architect P. van der Sterre te Leiderdorp. Daarbij is een uitstekend bij het gebouw passende moderne inrichting aangebracht, zonder dat de documentaire waarde ervan verloren ging.

 

Toegankelijkheid 

Het huis is in privébezit en is niet te bezichtigen!

Foto's   

Foto  1: Voorgevel Woelwijk

Foto  2: Zij- en achtergevel Woelwijk

 

Bronnen Trudo Bosch

 

©2004 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 26-07-08