Wittenburg te Wassenaar

 

Locatie

De Wittenburg ligt tussen van Calcarlaan en de Rijksstraatweg in Wassenaar.

 

Google Maps


Grotere kaart weergeven

 

Ontstaan 

In 1553 wordt op het terrein van De Wittenburg melding gemaakt van de 'Colffmaekerswoning'

Geschiedenis 

In de 17e eeuw werd het huis vervangen door nieuwbouw en kreeg het de naam 'Het huys te Hoeffijser'. Het was een omvangrijke hofstede, waarvan het omgrachte huis in de achttiende eeuw 'Het Groote Hoefijzer' werd genoemd, ter onderscheid van de bijbehorende boerenwoning 'Het Cleijn Hoeffijser' (Laan van Koot 20).

Vanaf 1784 werkte men aan de verfraaiing van de hofstede tot een buitenplaats. Er kwam een vroeg-landschappelijke tuinaanleg, waarbij het grand canal van de formele aanleg werd vergraven met aan weerszijden heuvels.

Omstreeks 1811werd bij de oprijlaan aan de Rijksstraatweg een koepel gebouwd. In 1846 en ook na verkoop in 1855 werd het huis, volgens Lutgers, ingrijpend gemoderniseerd. Zijn prenten tonen een gepleisterd huis in een eclectische stijl, dat evenals het uitkijktorentje op de berg bij de nog bestaande ijskelder in het landschappelijke park, verlevendigd was met kantelen.

Ter vervanging van het oude huis ,dat 'Wiltenburg' of 'Nijestate' heette, werd in 1901 ten oosten ervan een nieuw landhuis voltooid: Kasteel De Wittenburg, een kasteelachtig landhuis in Hollandse neo-renaissance-stijl. Aan de ene zijde ligt het kasteel aan de langgerekte waterpartij en aan de andere zijde domineert het de twee 'bouwhuizen' aan het voorplein. Langs beide oprijlanen stonden dienstwoningen. Qua stijl lijkt De Wittenburg op Duin en Kruidberg te Velsen.

Typerend voor die tijd is de aanwezigheid van kostbare historische interieur onderdelen, als schouwen en beschilderde kamerbehangsels, die van elders afkomstig zijn. Andere elementen, als de massiefeikenhouten trap in de hal, zijn speciaal voor het huis vervaardigd.

Als onderdeel van de ontwikkeling van één groot openbaar park werd in 1955 De Wittenburg met 13,5 hectare grond gekocht door de gemeente Wassenaar. Het kasteel werd doorverkocht aan een sociëteit.

 

Huidige situatie

Tegenwoordig is het in gebruik als congrescentrum. In het omringende openbare park zijn diverse oude structuren, monumentale bomen en bouwkundige elementen bewaard gebleven, die een indruk geven van de rijke geschiedenis van deze buitenplaats.

 

Foto's

Ansichten van Wassenaar

Foto  1:  Huize Wittenburg anno 1903

Foto  2:  Huize Wittenburg rond 1910

Foto  3:  Huize Wittenburg rond 1910

Foto  4:  Huize Wittenburg rond 1960

Foto's 

Foto  5:  Bouwhuis van de Wittenburg

Foto  6:  Huize Wittenburg

 

Bronnen 

Kastelen en buitenplaatsen in Zuid Holland 

 

©2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 26-07-08