Vreeburg te Wassenaar

 

Locatie

Het landgoed Vreeburg ligt verscholen tussen de Storm van 's-Gravesandeweg en Duinrell.

 

Google Maps


Grotere kaart weergeven

 

Ontstaan 

Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat op een natuurlijke hoogte blijkens oude muurresten en aardewerkscherven al in de dertiende eeuw bewoning was.

Geschiedenis 

Na 1643 werd er op Vreeburg een nieuw herenhuis gebouwd. Sedert het begin van de achttiende eeuw kreeg Vreeburg de functie van boerderij. Rond het midden van de negentiende eeuw kwam Vreeburg aan de eigenaar van Duinrell, baron van Pallandt. Hij liet de nog bestaande toren tegen de boerderij bouwen. Vanuit kasteel Duinrell was er een aardig uitzicht op de witgepleisterde toren. De boerderij is aan het begin van de twintigste eeuw afgebroken, waarna alleen de toren bleef staan. 

 

Huidige situatie

In 1986 is tegen de toren een nieuw woonhuis opgetrokken. In die toren is een fraaie oud­Hollandse herenkamer met een imposante schouw. De grote tuin heeft een waardevolle flora uit de boerderij periode. Bij het huis staan oude leilinden. Op het terrein staan lindenhagen die zich buiten het terrein voortzetten. Ook zijn er nog fruitbomen en rozenstruiken, stammend uit de tijd dat hier de rozen cultuur (voor de parfumindustrie) bloeide. 

 

Toegankelijkheid 

Vreeburg is particulier bezit en is niet vrij toegankelijk maar vanaf de Van Wijnbergenlaan is de negentiende-eeuwse toren van Vreeburg te zien.

Foto's

 

Foto  1:  Huize Vreeburg

Bronnen 

Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland

  

©2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 26-07-08