Vredenoord te Rotterdam 

Locatie

Aan de Kralingse 's-Gravenweg in Rotterdam. 

Google Maps


Grotere kaart weergeven

Ontstaan 

De aankoop in 1698 door Franco du Bois, oud-burgemeester van Rotterdam,  van een huis met land vormde het begin van de buitenplaats Vredenoord.

Geschiedenis

Op dit buiten woonden in twee eeuwen zo'n tien families.

Eén van de eigenaren, Dirk Adriaan van der Burch, betaalde in 1746 naast 8.000 gulden voor opstallen en terrein ook nog eens 2.800 gulden voor de overname van 'behangsels, doekramen, spiegels in de schoorsteenen, schilderijen en plaaten in de schoorsteenen, alsmede die in 't secreet staat, oranjeboomen en verder tuingereedschappen'. Tot de tuinboedel behoorden verder drie grote beelden achter het huis, zes kleine beelden om de kom, vier vazen op de hek pilasters en een grote vaas in de parterre voor het huis. 

De laatste particuliere bewoner, J.F. Ficq, overleed in 1888. Vervolgens was Vredenoord van 1902 tot 1953 in gebruik als sanatorium. Daarna kwam het in bezit van het Sint Franciscus Gasthuis, die er een tehuis voor rooms-katholieke meisjes van maakte. Inmiddels was er een kapel aan het huis vast gebouwd.

In de jaren zestig raakte het voormalige buiten in verval, en ondanks de monument­status was het pand niet meer te redden.

Huidige situatie

Na de sloop herbouwde men in 1972 op de vrijgekomen plek het hofje 'Kuyl's Fundatie', afkomstig van de Schiekade.

Foto's 

Foto  1:  Vredenoord anno 1910

Foto  2:  Vredenoord anno 1920

Prent 3:  Achterzijde Kuyl's Fundatie anno 1972

Bronnen 

Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland

©2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 25-07-08