Torenzicht te Poeldijk

 

Locatie

Torenzigt stond aan Wateringseweg 1 in Poeldijk, vijftig meter schuin achter het huidige ‘Torenzicht’

 

Google Maps
Grotere kaart weergeven

 

Ontstaan 

In 1607 kocht de Haagse zijdelakenkoper Jan van Buyren een grote boerderij van Claes van Dijck aan de Wateringseweg als buitenverblijf. Hij overlijdt in 1615.

Zijn zoon, Hendrick van Buyren, liet omstreeks 1620, naast de oude boerderij, het landhuis Torenzigt bouwen in Hollandse renaissancestijl.

Geschiedenis 

Het landhuis bestond uit een voorhuis met drie kamers, twee kelders, vier zolders en een vliering. Dan volgden de grote keuken en het achterhuis met een zolder, waar het personeel sliep. Daar achter was nog de boes (een aanbouw van glas) en een paardenstal. Aan het huis bevond zich een hoge zeshoekige uitkijktoren die met een gemakkelijke trap van binnenuit te beklimmen was.

Op 29 januari 1700 werd het fraaie landhuis met bijbehorend land openbaar verkocht. Het kwam nu voor 7400 gulden in handen van Ary Claesz. van der Voort

Twintig jaar later kwam het landgoed Torenzigt in bezit van Cornelis Pietersz. van der Valck, die op het complex een modeltuinbouwbedrijf liet inrichten.

Op 11 juni 1799 kwam Torenzicht in handen van Leendert Klaasse Enthoven.

Op het eind van de 19de eeuw raakte het landhuis in verval omdat het niet meer bewoond en ook niet meer onderhouden werd.

Rond 1910 was Torenzicht zo in verval geraakt dat de eigenaar aan restaureren dacht maar vanwege de hoge kosten werd daarvan afgezien.

Het complex werd uiteindelijk in 1912 gesloopt om plaats te maken voor uitbreiding van een glastuinbouwbedrijf. Bij de sloop liet men de funderingen zitten en de kelders werden met grond bedekt.

In 1988 werd er tijdens archeologisch onderzoek de fundering van Torenzicht blootgelegd, daarnaast werden er ook sporen van de oude boerderij van rond 1400en werden er o.a. de haardplaats en een zwaar muurwerk van een grote kelder  waargenomen.

 

Huidige situatie

Langs de weg staat een villa, gebouwd na de afbraak van het oude huis. Ook dit huis draagt de naam ‘Torenzicht’. De rest van het goed wordt in beslag genomen door een kassencomplex.

 

Foto's 

Foto  1:  Torenzicht rond 1900

 

 

Bronnen 

Westlands Museum

Poeldijk.net 

 

©2008 http://www.kasteleninzuidholland.nl