Ter Woude te Ridderkerk

Locatie

In de gemeente Ridderkerk ligt, aan de Ringdijk tegenover de Juliana van Stolbergstraat, Huis Ter Woude.

Google Maps


Grotere kaart weergeven

Ontstaan 

De bouw van het kasteel begon in 1372, maar werd nooit voltooid, omdat in 1373 de Riederwaard onder water kwam te staan.

Geschiedenis 

Het reeds tot stand gekomen muurwerk weerstond de vloed, maar werd tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten omver getrokken. Tijdens de Sint-Elisabethsvloed in 1421 raakten de resten met een laag klei bedekt.

In 1968-1969 werden de resten van  archeologisch onderzocht. De omgetrokken muren werden teruggevonden, waardoor een vrij betrouwbare reconstructie mogelijk was. In 1969 werd het muurwerk geconsolideerd en gedeeltelijk opgemetseld. Ook een deel van de oorspronkelijk bredere gracht kwam weer in zicht. Het kasteel mat circa 15 bij 20 meter. Een muur verdeelde het gebouw in de lengte in twee beuken. Er was tenminste n verdieping, waarop waarschijnlijk een representatieve zaal was gevestigd. De begane grond had het karakter van een door spleetvensters verlichte kelder. Omdat het opgaande muurwerk slechts 50 tot 65 centimeter dik was, stond bij Huis te Woude vermoedelijk niet zozeer de verdediging maar de woonfunctie voorop.

Huidige situatie

De kasteelrune van het adellijke geslacht Van Woude.

Foto's 

Foto 1:  Voorzijde Rune Ter Woude anno 2011

Foto 2:  Achterzijde Rune Ter Woude anno 2011

Bronnen

Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland 

2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 24-07-08

Bijgewerkt: 06-05-2013