De Starrenburgh of Sterrenborch te Overschie

Locatie

De Starrenburgh stond aan de voormalige de Starrenburgerdijk in Overschie. Deze plaats is gelegen aan de Schie waar zich nu ongeveer de Groothandelsmarkt bevind.

Google Maps


Grotere kaart weergeven

Ontstaan 

In 1260 laat Aegilius (Gillis) de Vorscoth een kasteel bouwen en geeft het de naam  van  “De Sterrenborch”

Jaren later zou men de naam verbasteren in “De Starrenburgh”.

Geschiedenis 

Het kasteel was ongeveer 12 meter breed en 20 meter lang met muren van 1,50 m dik, een soort donjon met vermoedelijk vier hoektorens.  Het kasteel had minstens twee verdiepingen en iedere verdieping was verdeeld in twee gelijke ruimtes. Het was rondom  in het moeras gelegen, waardoor er alleen aan de voorkant een gracht met een ophaalbrug was. Verder bezat het ruim 20 morgen land, bestaande uit moeras en rietvelden.

Het kasteel is of tijdens de Boerenopstand of  geheel verwoest. Het kasteel is later weer opgebouwd.    

In 1426, ten tijde van de Hoekse en Kabeljauwse twisten, gaat het slot Starrenburgh in vlammen op, waarna het kasteel in 1446 weer in zijn oude luister hersteld wordt.

Toen in 1488 de Jonkerfransenoorlog woedde,  is er bij het kasteel op de Starrenburgerdijk behoorlijk gevochten, waarbij er grote schade aan het kasteel is toegebracht.  

In 1574 werd het wederom verwoest, de Watergeuzen deden dit, om te verhinderen, dat de Spanjaarden er forten van zouden maken.

Toch heeft men het wederom opgebouwd. Echter niet meer in de oude vorm. Op de overblijfselen van het slot werd omstreeks 1615 een gebouw opgetrokken met een aparte vorm. Het was half kasteel, half boerenhoeve. Een massief torengebouw van vier verdiepingen met daarnaast een boerenwoning en een bouwhuis.

De toren was vierkant en ruim  6,5 meter lang en 6,5 meter breed. Dit blijkt uit tekeningen van de heer Roeland Rochman, die in 1646 tekeningen vervaardigd van het huys Starrenburg, waarvan de architectuur 17e eeuws is. Het heeft met het oorspronkelijke kasteel in geen enkel opzicht nog iets te maken.

Foto's 

 

Prent 1:  Voorzijde huis Starrenburg anno 1446 en 1671

Prent 2:  Het huis Starrenburg anno 1671

Prent 3:  Het huis Starrenburg anno 1790

Prent 4:  Ruďne van het huis Starrenburg anno 1850

Bronnen

Gegevens verzameld door  dhr. F.C. van der Smeede.

©2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 19-07-08