Hof te Souburgh te Alblasserdam 

Locatie 

Ten oosten van Alblasserdam ligt aan het Kortland het Hof te Souburgh in een meander van de Alblas.

 


Grotere kaart weergeven

Ontstaan 

De heerlijkheid was rond 1280 in handen van de baljuw van Zuid-Holland, ridder Nicolaas van Subburgh. Deze hield het goed in leen van Teylingen.

Geschiedenis 

Op het door een gracht omgeven huisterrein stond zijn stenen huis of kasteel, waarvan rond 1650 nog enig muurwerk resteerde. Even ten noordoosten van het eilandje werd voor 1733 een nieuw herenhuis gebouwd.

In de achttiende eeuw werd Souburgh tot buitenplaats uitgebouwd met herenhuis, koetshuis, boerenwoning, tuinen, boomgaarden en twee oprijlanen. Van dit buiten resteren nog de hekpijlers. Ze hebben geprofileerde natuurstenen topstukken in Lodewijk-XIV-stijl met gegroefde bolvormige bekroningen.

Het herenhuis werd in 1857 vervangen door de huidige boerderij met het rijk gedecoreerd voorhuis in chaletstijl., waarvan het bedrijfsgedeelte aan het begin van de Tweede Wereldoorlog afgebrande en in 1941 weer werd opgebouwd.

Het voorhuis van de huidige boerderij werd tot in de twintigste eeuw door de eigenaar als buiten gebruikt. Pachter en personeel woonden in de bijgebouwen op het terrein.

In 2006 is er een nieuwe eigenaar op het hof Souburgh gekomen en zijn de pachters vertrokken. 

Huidige situatie

Het omgrachte huisterrein, hekpijlers aan het Kortland en boerderij zijn Rijksmonumenten. Op het terrein staat nog een vervallen stomp van de molen Souburgh en aan de oever van de Alblas staat het zogeheten appelenhuis; een voormalige dienstwoning met een droogzolder voor appels. Bij de boerderij staan drie landarbeidershuisjes.

Van de twee oprijlanen leidt er één naar de boerderij, de andere is toegevoegd aan de akkers.

Plannen voor de toekomst

De huidige eigenaar wil de molen restaureren en maalvaardig maken. Deze grondzeiler uit 1860 staat al ruim tien jaar stil. Verder wil hij het appelhuis opknappen, uitbreiden en er een kantoor in vestigen. De boerderij met stal wordt eveneens gerestaureerd en krijgt de functie van burgerwoning. De bijgebouwen gaan plat om plaats te maken voor een grote schuur. De drie huisjes maken plaats voor zes vrijstaande woningen aan het water.

Voordat al deze plannen worden uitgevoerd zal er eerst een bouwhistorisch onderzoek plaats vinden.

In februari 2013 is er begonnen met de restauratie van het  Hof Souburgh. De boerderij met stal wordt gerestaureerd en krijgt de functie van burgerwoning. De bijgebouwen gaan plat om plaats te maken voor een grote schuur. Verder wordt het appelhuis opgeknapt, uitgebreid en een kantoor in gevestigd. De molen zal in de toekomst nog gerestaureerd worden.

Foto's 

Prent  1:  Inrijhek van Hof Souburg anno 1930
Foto   1:  Het middeleeuwse hof is nog herkenbaar in het landschap

Bronnen

Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland

AD/Drechtsteden van 25-11-2008

http://www.jajo.com/content/restauratie-hof-souburgh-koninklijke-woudenberg

©2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 19-07-08

Bijgewerkt: 29-12-2008 - 08-05-2013