Schoonoord te Voorburg

Locatie

Op Oosteinde 94 te Voorburg staat het herenhuis van het voormalige buitentje Schoonoord.

Google Maps


Grotere kaart weergeven

Ontstaan 

De buitenplaats werd in 1827 aangelegd. Het terrein besloeg zo'n 1,5 hectare.

Geschiedenis 

In 1890 bestond het buiten blijkens een koopakte uit een 'heerenhuis, tuinmanswoning, boomgaard, moestuin, bosch en hakhout'.

 

Het terrein strekte zich achter het huis uit en grensde aan de Vliet.

Huidige situatie

Het huidige aanzien van de voorgevel in neorenaissancestijl dateert van circa 1880, de achterzijde kreeg zijn uiterlijk rond 1930. Het huis heeft een vrijwel vierkante grondslag en telt boven een souterrain slechts één bouwlaag. Het huis wordt door een schilddak gedekt. De voorgevel is vijf traveeën breed met de entree in een smal middenrisaliet. De indeling van het huis is nog grotendeels uit de bouwtijd. Uitvoering en decoratie dateren van diverse perioden. Een aan tal fraaie stucplafonds dateren van de verbouwing van 1880, evenals een marmeren schouw. De kamer voor aan de rechterzijde van de gang heeft een plafond met veel fijner stucwerk, dat nog uit 1827 zou kunnen zijn. De tegel lambrisering en een deel van het stucplafond in de vestibule kunnen ook nog uit de bouwtijd stam men. Van het park is niets bewaard gebleven.

Huidige doeleinden 

Schoonoord is gemeentelijk monument, maar staat op de nominatie rijksmonument te worden. Het wordt particulier bewoond en is niet te bezichtigen.

Foto's  

Foto  1: Schoonoord anno 2010

Bronnen

Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland

©2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 18-07-08

Bijgewerkt 28-04-2013