Polanen te Monster.

Locatie

Het Kasteel Polanen heeft in de buurt van de Madeweg ten oosten van het dorp Monster gestaan.

Google Maps


Grotere kaart weergeven

Ontstaan 

De oudste vermelding van Polanen dateert uit 1295.

Geschiedenis 

Het kasteel Polanen is tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten in 1351 na een kortstondig beleg en - getuige de vondst van stenen kogels - een beschieting met een blijde, ingenomen en verwoest door troepen van graaf Willem V van Holland. 

In 1392 was Filips II van Polanen betrokken bij de moord op Aleida van Poelgeest, een maţtresse van Albrecht van Beieren. Dit kwam hem op verwoesting van zijn kasteel te staan, waarna op een andere plaats een omgracht, maar waarschijnlijk verder niet versterkt huis werd gebouwd.

In 1981 zijn de overblijfselen van het middeleeuwse kasteel Polanen opgegraven. Daarbij zijn onder andere de bijzonder zware fundamenten van de woontoren (donjon) van 7 bij 7 meter blootgelegd. Dit gebouw stond samen met enkele bijgebouwen op een terrein van 42 bij 29 meter, dat werd omgeven door een 12 meter brede gracht. De kloostermoppen van de bij de opgraving gevonden fundamenten zijn destijds geborgen met de bedoeling ze te gebruiken bij restauratie van nog bestaande middeleeuwse kastelen. De stenen werden echter door de Rijksdienst voor Monumentenzorg afgekeurd, waarna de eigenaar van het terrein de moppen in 1993 heeft gebruikt om een pseudoru´ne of folley te bouwen.

Huidige situatie

Bij Madeweg 25a staat in de tuin van de villa Nieuw Polanen een ru´neachtig bouwwerk.

Foto's 

Prent 1:  Kasteel Polanen in Welstand 

Foto  2:  Opgraving van kasteel Polanen

Foto  3:  Folley kasteel Polanen 

Foto  4:  Huis Nieuw-Polanen

Bronnen

Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland. 

ę2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 13-07-08