Palenstein te Zoetermeer

 

Locatie

De ridderhofstede Huis te Palenstein stond ooit midden in de Dorpsstraat van Zegwaart, tot 1934 een apart dorp, daarna samengevoegd met Zoetermeer.

 

Google Maps


Grotere kaart weergeven

 

Ontstaan 

Het kasteel Palenstein werd tussen 1370 en 1398 gebouwd in opdracht van Willem van Egmond, de heer van Zegwaart. 

Geschiedenis 

Palenstein was een versterkte woontoren, behalve het omgrachte kasteel bestond het landgoed Palenstein uit een herenboerderij, twee 'morgen' land (1,7 hectare, ruim drie voetbalvelden) en een boomgaard. Het terrein besloeg globaal het deel van de huidige Dorpsstraat vanaf de  voormalige muziekwinkel tot aan de oude Muziekschool. Op de plek van het plein voor grandcafé School moet ooit de boomgaard hebben gelegen. Een deel van het kasteel ligt nog onder de Albert Heijn.

Palenstein was een klein kasteel. Tot circa 1485 werd het bewoond door de ambachtsheer van Zegwaart. Nadien nam de schout er zijn intrek. Beetje bij beetje werd het landgoed verkocht en het kasteel raakte steeds meer in verval. In 1750 kocht de Rotterdamse koopman Joan Osy Palenstein op. In 1778 was de keizer van Oostenrijk er nog te gast. Korte tijd later werd het kasteel afgebroken en maakte plaats voor een landhuis.

 

Huidige situatie

In 2002 legden Zoetermeerse archeologen in het drassige veen naast de oude Muziekschool de fundamenten bloot van het kasteel. Om precies te zijn, ze vonden de resten van wat ooit de woontoren moet zijn geweest.

De bedoeling is dat hiervan een muurtje wordt gemaakt dat een plek krijgt op het plein voor de oude Muziekschool. Een monumentje ter ere van Palenstein

 

Foto's 

Foto 1: Kasteel Palenstein

Foto 2: Opgraving Palenstein

 

Bronnen

http://www.oudsoetermeer.nl

 

©2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 13-07-08