Oud-Poelgeest te Oegstgeest

 

Locatie

Kasteel Oud-Poelgeest ligt aan de Poelgeesterweg 1 te Oegstgeest

 

Google Maps


Grotere kaart weergeven

 

Ontstaan 

Oud Poelgeest is een landgoed met rijke historie, daterend van wel 1000 jaar geleden. Omstreeks deze tijd is Poelgeest een versterkt huis op een zandrug te midden van moerassen en poelen

Geschiedenis 

Na de verwoesting bij het beleg van Leiden liet de toenmalige eigenaresse omstreeks 1660 een nieuw huis Oud-Poelgeest van de ru´nes opbouwen, in statige, sobere architectuur met strakke vormen dat vrij in het water stond.

De bekendste bewoner is wel Professor Boerhaave geweest, welke omstreeks 1725 met vrouwen dochter het Kasteel bewoonde. Hij ontving vooraanstaande gasten in de 'Drakenzaal' en plantte 'uitheemsche' bomen en 'zeldzame gewassen' en legde een kruidentuin aan. 

Het Kasteel werd in de 19e eeuw gecompleteerd met de twee uivormige torens. Tevens werd in deze eeuw op het landgoed een koetshuis, een oranjerie en een kleine kapel in neogotische trant gebouwd.

Later deed deze kapel dienst als 'jagershuis' langs de Haarlemmertrekvaart

Nadat resp. Nederlandse, Duitse en Canadese militairen het Kasteel als basis gebruikt hadden, verkocht de laatste privÚ eigenares in 1945 het Kasteel aan de gemeente Oegstgeest. Vanaf 1947 was er in Oud-Poelgeest jaren lang een centrum gevestigd voor scholing, vorming.

In het jaar 1987 heeft de Beheer- en Exploitatiestichting Oud-Poelgeest het landgoed met alle opstallen verworven t.b.v. de exploitatie van het gelijknamige Congreshotel. De doelstelling van de stichting is uitsluitend de instandhouding van het gehele landgoed van ca. 10 ha met alle gebouwen daarop en, niet in de laatste plaats, het beheren van het parkbos met de unieke voorjaarsflora en het eeuwenoude bomenbestand.

 

Huidige situatie

Na een grondige restauratie van het Kasteel en nieuwbouw van een hotel werd de basis gelegd voor de functie die het landgoed op dit ogenblik bezit en zetten ze de traditie van Oud-Poelgeest voort, waardoor dit monument uit vroeger eeuwen heden ten dage weer een dynamische toekomst heeft.

 

Huidige doeleinden 

Een congrescentrum waar mensen vanuit allerlei achtergronden uit de maatschappij een of meerdere dagen samen komen voor een bepaalde training, om te vergaderen, te discussiŰren of om nieuwe plannen te maken.

Toegankelijkheid

Openbaar wandelpark van waaruit het kasteel rondom te zien is.

 

Foto's   

Prent 1:  Kasteel Oud Poelgeest anno 1612

Prent 2:  Ru´ne van Poelgeest anno 1647

Prent 3:  Kasteel Oud Poelgeest anno 1738

Foto  4:  Achterzijde

Foto  5:  Voorzijde

Foto  6:  Badkamer

Foto  7:  Koetshuis

Foto  8:  Inrijhek

Foto  9:  Jagershuis

 

Bronnen Congrescentrum Oud-Poelgeest

 

Google Maps 13-07-08