Huis te Nieuwkoop te Nieuwkoop

 

Locatie

Huis te Nieuwkoop staat in het centrum van Nieuwkoop

 

Google Maps
Grotere kaart weergeven

 

Ontstaan 

Het huis werd in 1618 gebouwd op instigatie van Johan de Bruyn van Buytenwech, die de hoge heerlijkheid Nieuwkoop in 1616 had gerfd.

Geschiedenis 

In 1627 liet hij een toren tegen het herenhuis bouwen, waardoor het geheel een kasteelachtig karakter kreeg. Hiermee zal Johan zijn adellijke status tot uitdrukking hebben willen brengen. Hij woonde overigens niet permanent in Nieuwkoop. In Den Haag bezat hij namelijk een statig huis aan het Plein, tegenover het Mauritshuis.

Huis te Nieuwkoop raakte in de achttiende eeuw in verval, waarna het in gedeelten werd afgebroken. De toren bleef staan. 

In 1927 was de toren zodanig verzakt dat een nieuwe fundering noodzakelijk was. Met behulp van vijzels is het gebouw weer rechtgezet. 

In de jaren vijftig werd de toren ingrijpend gerestaureerd en kreeg hij zijn huidige uiterlijk.  

De toren werd voor het laatst in 1995 gerestaureerd.

 

Huidige situatie

Een vrijstaande, in renaissancistische stijl gebouwde toren, die wordt bekroond door een achtkantige houten opbouw met klokkenstoel en peerspits. Op tal van plaatsen zijn in het muurwerk littekens te zien van openingen die ooit de verbinding vormden met een voornaam huis dat de heren van Nieuwkoop tot residentie diende.

 

Foto's 

Prent  1:  Reconstructietekening voorgevel Hoge Huis te Nieuwkoop met toren

Foto   1:  De toren van het huis te Nieuwkoop

 

Bronnen Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland 

 

 

2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 12-07-2008