Nieuwe Steen te Delft.

Locatie

Het Nieuwe Steen in Delft staat aan de Markt en is beter bekend als het Oude stadhuis van Delft.

Google Maps


Grotere kaart weergeven

Ontstaan 

Het Nieuwe Steen is de laat- dertiende- of vroeg- veertiende-eeuwse toren, welke de kern vormt van het Oude stadhuis, het maakte als gevangenis deel uit van het grafelijke hof in Delft.

Geschiedenis 

Het oude stadhuis te Delft wordt gedomineerd door deze zware, bakstenen toren met een natuurstenen bekroning in gotische trant. Het gebouw volgde een oudere en kleinere toren op, waarvan eveneens delen in het huidige stadhuis zijn overgebleven.  

In 1436 droeg Philips van BourgondiŽ het Steen en het Marktveld over aan de stad. Rond de toren verrezen, ten behoeve van het stadsbestuur, vervolgens een aantal vleugels en aanbouwen, waaronder het zogeheten Stedehuis rond 1450. Ook de toren zelf werd aangepakt. Na 1450 werden er pijlers, bogen en gewelven van de kelder aangebracht. De gotische natuurstenen verhoging van de toren, met omloop en spitsboogopeningen, kwam toen ook tot stand.

In 1618 werd het stadhuis door brand verwoest, waarna werd herbouwd. Daarbij werd gebruik gemaakt van muurrestanten die de brand hadden overleefd. Ook het Nieuwe Steen werd gehandhaafd.

Huidige situatie

Het gerestaureerde stadhuis is een Rijksmonument.

Foto's 

Foto  1:  Het Nieuwe Steen aan de markt in Delft.

Video

De geschiedenis van het Delftse stadhuis
 

Bronnen 

Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Hollland.

©2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 12-07-2008