Hof van Moerkerken te Mijnsherenland 

Locatie

Het Hof van Moerkerken ligt aan de Wilhelminastraat 66 in Mijnsherenland.

Google Maps


Grotere kaart weergeven

Ontstaan 

Het oudst bekende Hof vond zijn oorsprong rond 1440, toen de Vlaamse ridder Lodewijk van Praet zich in Nederland vestigde.

Geschiedenis 

Het Hof van Moerkerken zelf is waarschijnlijk omstreeks 1445 gebouwd door Lodewijks zoon Vranck van Praet. Het hof komt, in 1514, in andere handen met het overlijden van zijn weduwe.

In het begin van de zeventiende eeuw werd het Hof omschreven als een 'melick' herenhuis. Een omschrijving uit 1620 levert de volgende omschrijving op: 'Het huijs en hoff te Moerkerken, de keete, druijfhuijs, boomgaert, thuijn, visscherij van de haven van Moerkerken, het lant achter den voorsz.thuijn, mittsgaders het lant en rijetvelt lancq den maeskant'. Verder moeten er vijvers om het huis gelegen hebben.

In 1663 brandde het huis af. Het jaar daarop verrees het nieuwe gebouw met een schuur, druifhuis en bijkomende werken zoals oprijlaan en toegangshek

Rond 1796 werd het huis verbouwd en kreeg het zijn huidige uiterlijk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het huis dienst als herstellingsoord voor tbc patiŽnten.

Huidige situatie

Het huidige hoofdgebouw is een omgracht huis, elf meter diep en achttien meter lang. Boven een met vensters verlicht souterrain twee bouwlagen en een hoog schilddak, voorzien van dakkapellen en hoekschoorstenen. De voorgevel telt zes vensterassen en wordt bekroond met een getande kroonlijst. De hoofdingang is in een van pilasters voorziene omlijsting gevat.

Het toegangshek dateert uit 1776 en is opgetrokken in vroege Lodewijk XVI stijl. Het smeedijzeren draaihek is van latere datum.

Huidige doeleinden 

Het Hof van Moerkerken is inclusief parkaanleg met bijbehorende opstallen een rijksmonument. Het huis wordt particulier bewoond terwijl het koetshuis in gebruik is als kantoor en stalling en is derhalve niet te bezichtigen.

Foto's 

Prent  1:  Inrijhek van " 't Hof van Moerkerken" , Anno 1930

Foto   2:  Het Hof van Moerkerken

Bronnen 

Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland 

http://www.hethofvanmoerkerken.nl

©2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 11-07-2008

Bijgewerkt: 03-05-2013