Langenhorst te Wassenaar

 

Locatie

Langenhorst ligt aan de Zijdeweg in Wassenaar

 

Google Maps
Grotere kaart weergeven

 

Ontstaan 

Ontstaan omstreeks 1630 door samenvoeging van drie boerderijen; Zijdewoning, Binnen- en Buitenwoning 

Geschiedenis 

Een veiling aankondiging uit 1780 geeft een uitgebreide omschrijving van de 59 hectare grote buitenplaats, die bestond uit; een spatieuse weldoortimmerde Heerenhuijsinge, voorsien van verscheidene behangen en onbehangen kamers en Appartementen, fraaie Coupel, Stal, Koetshuijs, Orangerie, Tuinmanswoning, Laanen, Boomgaerden, Bosschen, Moestuijnen, Visrijke Vijvers, Menagerien. Niet lang daarna zal verder aan het park zijn gewerkt in de vroeg landschappelijke stijl, getuige de slingerende bospaadjes en de glooiende hoogte­verschillen in het bos. 

Bij een veiling uit 1857 blijkt dat kort daarvoor een nieuw huis in classicistischestijl is opgetrokken als 'eene woning van den eersten rang' met een 'Engelsch plantsoen', waarvan de lobvormige waterpartij aan de oostzijde een restant is. 

In 1935 is het huis in ingrijpend verbouwd en met een bouwlaag verlaagd. 

Vanaf midden jaren tachtig van de twintigste eeuw vond opnieuw een renovatie plaats van het huis en het ten oosten ervan gelegen negentiende-eeuwse koetshuis.

 

Huidige situatie

Vrij uitzonderlijk is dat restanten van de formele tuinaanleg, bestaande uit een stelsel van elkaar kruisende lanen en waterpartijen, op Langenhorst nog herkenbaar zijn. 

Het huis zelf was meteen oprijlaan georiėnteerd op de Zijdeweg. In het verlengde van deze as ligt achter het huis een met een dubbele rij oude linden omzoomd omgracht terrein.

 

Huidige doeleinden 

Op het zuidelijk gedeelte van de buitenplaats staat nu motel De Bijhorst. De resterende 31 hectare van het park zijn, evenals het laat achttiende-eeuwse toegangshek langs de Rijksstraatweg, van rijkswege beschermd. De naastgelegen portierswoning is in de jaren tachtig vervangen door nieuwbouw. Langenhorst is niet vrij toegankelijk

Foto's 

Prent 1:  Langenhorst in de 19e eeuw

Foto  1: Huize Langenhorst

 

Bronnen

Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Hollland

 

©2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 09-07-2008