Kooysight te Oostvoorne 

Locatie 

Kooysight ligt aan de Heveringseweg 25 te Oostvoorne.

 


Grotere kaart weergeven

Ontstaan 

De eerste vermelding van Kooysight dateert van 1682. De naam verwijst naar een voormalige eendenkooi ten westen van het huis.

Geschiedenis 

De oudste delen van het huis dateren uit de zeventiende eeuw. Na uitbreidingen in de achttiende en negentiende eeuw, volgde in de jaren 1949-1950 een ingrijpende verbouwing in verband met de herbestemming tot hotel. Sinds 1962 wordt Kooysight weer particulier bewoond.

Huidige situatie

Het is een eenvoudig, witgepleisterd pand van één bouw laag onder een zadeldak met dakkapellen, met links en rechts van de voordeur drie respectievelijk twee vensters. Tegen de linkerzijde van het huis staat een zwartgeteerde houten schuur. Achter het huis ligt een gazon. Verder bestaat het park grotendeels uit bos, dat via kronkelpaden toegankelijk is. De verscheidenheid van de beplanting is opval1end. Dit is te danken aan Theodore baron Collot d'Escury, die Kooysight tussen 1892 en 1932 bewoonde en een enthousiast verzamelaar en kweker van bomen was. Achter de schuur liggen een moes- en bloementuin.

Toegankelijkheid 

Kooysight is een rijksmonument en is niet toegankelijk. Het huis is vanaf de weg goed zichtbaar.

Foto's 

Foto  1: Kooysight

Bronnen

Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland

©2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 09-07-2008