Hoofbosch te De Lier.

Locatie

Aan de Hoefweg, ten zuiden van het dorp De Lier, bevond zich de buitenplaats Hoofbosch.

Google Maps


Grotere kaart weergeven

Ontstaan 

De buitenplaats dankt zijn ontstaan aan een sinds de dertiende eeuw aanwezige ontginningsboerderij, die in de zeventiende eeuw langzaam tot een buitenplaats uitgroeide.

Geschiedenis 

In het begin van de achttiende eeuw ontstond uiteindelijk een uitgebreid complex met fraaie tuinen en een luxe behuizing. Het landgoed heeft heel wat verschillende eigenaren gehad. In 1871 kwam het complex in bezit van de diaconie van de Nederlands Hervormde gemeente te 's-Gravenzande. Een jaar daarna werd besloten de opstallen af te breken en een nieuwe boerderij te bouwen. Deze boerderij werd in 1988 afgebroken toen het gebied rondom Hoofbosch ten behoeve van de tuinbouw werd heringericht.

Huidige situatie

Van de buitenplaats zelf is tegenwoordig zo goed als niets meer over. Alleen tussen het kassenlandschap zijn nog een stukje van de oprijlaan en de grachten die het landgoed omsloten te herkennen.  

Stille getuigen

Aan de Schie, bij de boerderij op Schieweg 146 in Delft, staat een smeedijzeren toegangshek met de naam Hoofbosch, dat waarschijnlijk van het voormalige buiten afkomstig is. 

Foto's

Foto   1:  Toegangshek met de naam Hoofbosch aan de Schieweg.

Bronnen

Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland.

2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 08-07-2008