Duinrell te Wassenaar

 

Locatie

Aan de Storm van 's Gravesandeweg in Wassenaar ligt de ingang van het landgoed annex recreatiepark Duinrell 

 

Google Maps
Grotere kaart weergeven

 

Ontstaan 

Op de plaats van het latere landgoed Duinrell lagen aan het begin van de zeventiende eeuw twee boerderijen met omringende landerijen: 

Het Huis ter Duyn en Oud Duinrell. Dat er al in 1644 een uitgebreid lanen stelsel voor dit gebied werd ontworpen, kan erop wijzen dat er toen al een bescheiden buitenplaats was.

Geschiedenis 

In 1681-1682 werd er een buitenhuis op Duinrell werd gebouwd. Achter het huis lag een tuin, met parterres, vijver met fonteinen, geschoren hagen en tuinsieraden. Aan weerszijden van deze tuin lagen twee 'bosweiden'. Hieraan grensden aan de zuidzijde twee sterrenbossen en aan de noordzijde een beukenbos, doorsneden door een ovaal padenstelsel. Ook was er een grote vinkenbaan met stenen vinkenhuis. 

In de negentiende eeuw kreeg Duinrell een park in landschapsstijl. Het huis werd verschillende keren vergroot en verbouwd en kreeg door de aanbouw van torentjes een kasteelachtig uiterlijk. 

In 1935 werd het particuliere landgoed tegen betaling opengesteld voor het publiek. 

H.R.J. graaf van Zuylen van Nijevelt nam begin jaren zestig Duinrell over van zijn moeder en ontwikkelde het landgoed tot een attractiepark. Daarbij moest in 1986 het landhuis helaas het veld ruimen.

 

Huidige situatie

Overeind bleven een zeventiende-eeuws bouwhuis (nu jeugdherberg), de oranjerie uit 1894, een dienst­woning in oud-Hollandse stijl (nu kantoor) en het eeuwen oude Huis ter Duyn (nu Boerderij Duinrell), thans woning van de familie Van Zuylen.

 

Foto's

Prent 1:  Duinrell in de 19e eeuw

 

Foto's
(Oud-Wassenaar)

Foto  2:  Voorzijde Huize Duinrell

Foto  3:  Achterzijde Huize Duinrell


Bronnen Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland

 

 

©2004 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 29-06-2008