Dijkzigt te Rotterdam

Locatie

Villa Dijkzigt ligt aan de Westzeedijk 345 te Rotterdam.

Google Maps


Grotere kaart weergeven

Ontstaan 

De geschiedenis van Villa Dijkzigt en het landgoed van Hoboken begint bij buitenverblijf Dijk- en Maaszigt, dat aan de Oostzeedijk lag. In 1811 kwam deze buitenplaats in het bezit van Anthony van Hoboken, een welvarend koopman die zijn fortuin had gemaakt in de overzeese handel.

Geschiedenis 

Het eerste Dijkzigt bestond uit een classicistisch herenhuis met 'coupel', een aantal bij­gebouwen en een in landschapsstijl aangelegde tuin met 'een orangehuijs, springend grotwerk en een goudvischkom'. Midden negentiende eeuw werd dit buiten opgegeven en afgebroken. Aan de Westzeedijk werd een nieuwe buitenplaats gerealiseerd. Het herenhuis, Villa Dijkzigt, werd tussen 1851 en 1852 in eclectische stijl gebouwd naar het ontwerp van architect J.F. Metzelaar. Karakteristiek aan het gebouw zijn het rondomlopende boogfries en de donjonachtige toren, die naar de heerlijke status van de Van Hobokens lijkt te verwijzen.

Het landgoed van Hoboken, lange tijd een groene oase binnen het explosief groeiende Rotterdam, besloeg 56 hectare waarvan zo'n 51 hectare polderweide. Rond het herenhuis lag een oorspronkelijk door J.D. Zocher jr. ontworpen park in landschappelijke stijl, met vijvers, lanen, hertenkamp en moestuin. 

 In 1924 werd de gemeente eigenaar. Het landgoed is daarna volgebouwd.  Het huidige Museum­park is het laatste open restant. Een kleine vijverpartij en twee oude cipressen naast de villa herinneren aan de tuin in landschapsstijl. Villa Dijkzigt is in 1928 in gebruik genomen als Volks­universiteit en rond 1930 intern grondig verbouwd in een strengfunctionalistische stijl. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het gebouw door de bezetter gevorderd en huisvestte toen onder andere de Kreisleitung Rotterdam van de NSDAP. In 1984 ging de Volks­universiteit failliet, waarna het pand in 1987 werd betrokken door het Natuurmuseum Rotterdam.

Huidige situatie

In 1995 is een moderne vleugel toegevoegd, kort daarna volgde de restauratie van een teruggevonden rijk geornamenteerd stucplafond. Dit is een van de weinige nog aanwezige originele onderdelen van het interieur, het siert nu de Hoboken Salon van het Natuurmuseum.

Toegankelijkheid 

Het museumpand is te bezichtigen.

Foto's

 

Foto   1:  Dijkzicht anno 1862

Foto   2:  Dijkzicht anno 1880

Foto   3:  Dijkzicht, zijgevel anno 1922

Foto   4:  Dijkzicht

Bronnen

Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland.

©2004 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 29-06-2008