Katendrecht in de Rotterdamse wijk Charlois  

Locatie

Kasteel Katendrecht stond waar nu de Frans Bekkerstraat ligt vlakbij de Jaersveltstraat.

Google Maps


Grotere kaart weergeven

Ontstaan 

Kasteel Katendrecht stamt uit 1315.

Geschiedenis 

Wie voor de bouw verantwoordelijk was, is niet duidelijk. Er zijn aanwijzingen dat een zekere Willem Zonderlant hier een ‘versterkt huis’ bouwde, maar ook ene Reijngaer Goud wordt in dit kader genoemd.

Het kasteel bestond uit een toren, een hofstede en stallen, met  een slotgracht eromheen.

In 1323 wordt bepaald dat Willem zijn huis met veertig gaarden land aan de vrouwe van Putten moet opdragen, wie dit hem dan terstond weer in recht erfleen teruggeeft.

Over dit kasteel is een sage bekend. Een ‘brute kasteelheer’ zou zijn ‘goedhartige vrouw’ ooit van de toren hebben gemikt, waarbij ze - tijdens haar val - haar man én het kasteel vervloekte. Dat miste zijn uitwerking niet: binnen een maand ging het bouwwerk ten onder in een razende stormvloed.

Op de plek waar het kasteel stond, lag eeuwenlang een merkwaardige verhoging in het polderland, bij het afgraven daarvan in 1960 werden de restanten aangetroffen. Op een foto, genomen van het dak van één van de omliggende panden, zijn de fundamenten goed te zien. De fundamenten zijn van een zware vierkante toren van 8 bij ruim 10 meter, met muren van meer dan 1,50 meter dik. Daarna werd het verleden opnieuw afgedekt, zonder één spoor achter te laten.

Onderzoek in 2011 heeft nieuwe informatie opgeleverd over de houten fundering van de woontoren en er is een deel van de gracht gevonden. Ook zijn er enkele vonsten gedaan: huisraad zoals aardwerk (scherven) en bot. 

Huidige situatie

De restanten van de burcht liggen onder het wegdek en zijn vanaf 2007 beschermd als gemeentelijke archeologisch monument.

In de Frans Bekkerstraat staat een informatiepaneel, dit paneel beschrijft de historie van het kasteel Katendrecht. De omvang van de toren is aangegeven in het wegdek.

Foto's 

 

Prent  :  Reconstructie van het Kasteel Katendrecht.

Foto   :  Opgraving van het Kasteel Katendrecht anno 1960.

Bronnen

AD-Rotterdams dagblad van 12-10-07

http://www.rotterdam.nl

http://rjb.x-cago.com

©2007 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 29-06-2008

Bijgewerkt: 03-05-2013