Capelle te Capelle aan de IJssel

Locatie

Aan de Slotlaan nabij de Hollandsche IJsseldijk in Capelle aan de IJssel liggen ondergronds de resten van de kastelen van Capelle.

Google Maps


Grotere kaart weergeven

Het niet versterkte huis


Grotere kaart weergeven

Ontstaan 

Dirc Traveys van Moordrecht liet het rond 1285 bouwen.

Geschiedenis 

Tijdens archeologisch onderzoek in de jaren zestig werden deze resten blootgelegd. Het slot bestond uit een zaal gebouw met hoektorens en had met spaarbogen gelede muren. Aan de oostzijde verrees een poortgebouw. Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten van 1351 werd het kasteel verwoest, waarna na 1375 een nieuw werd gebouwd, dat in 1394 na de moord op Aleida van Poelgeest alweer werd verwoest. Vervolgens werd een nieuw, overigens niet versterkt huis opgetrokken even ten noorden van het oude kasteel. De contouren hiervan zijn met een donkere steensoort aangegeven in het plaveisel van het Slotplein.

In 1612 werd op de resten van'Dirc Traveys' kasteel een herenhuis met kasteel­achtige allure gebouwd. De nogal pretentieuze ommuring en torens waren ongetwijfeld bedoeld om de heerlijke status van de burgerlijke eigenaar te onderstrepen. Het huis  werd in 1797 gesloopt.

Huidige situatie

Alleen het omgrachte terrein is nog herkenbaar. Het niet versterkte huis is aangegeven met een donkere steensoort in het plaveisel van het Slotplein. 

Aan de overzijde van de Slotlaan staat de gevangenis van het kasteel. Van het vroeg zeventiende-eeuwse torentje fungeerde de zolder als duiventil.

Foto's   

Prent 1:  Het slot te Capelle a.d. IJssel in 1671.

Prent 2:  Het slot te Capelle a.d. IJssel in 1750.

Foto  1:  Het kasteel van rond 1275 en het huis van na 1394. 

Foto  2:  Het niet versterkte huis aangegeven in het plaveisel. 

Foto  3:  Het kasteeleiland met de dubbele gracht.

Foto  4:  Het dief- of duifhuis 1910/1935.

Foto  5:  Het dief- of duifhuis 2004.

Bronnen 

Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland.

©2004 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 29-06-2008