Blankenburg te Wassenaar

 

Locatie

Vanaf de Buurtweg (34-42) voert een lange rechte oprijlaan naar het huis Blankenburg dat verscholen ligt in het groen aan de voet van de duinen.

 

Google Maps
Grotere kaart weergeven

 

Ontstaan 

Blankenburg is in de zeventiende eeuw ontstaan uit een boerderij. 

Geschiedenis 

In 1743 is er sprake van 'een hofstede genaamd Blankenburgh, bestaande uit een heerehuysinge metsijn plantagie, tuynen, vijvers, stal en koetshuys, mitsgaders een boerewooninge'. Bij een overdracht in 1764 werd een kaart van de buitenplaats vervaardigd. Hierop is te zien dat het blokvormige landhuis op een erf stond dat gedeeltelijk was omgeven door sloten, een typische aanleg uit de zeventiende eeuw. Ten zuidwesten van het huis strekte zich aan de voet van de duinen een langgerekt bos uit, doorsneden door rechte lanen. Aan het eind van deze 'plantagie' bevond zich een sterren bos. De geometrische aanleg is later teniet gedaan door de aanleg van een park in landschapsstijl. Nu herinneren alleen de rechte oprijlaan en een ommuurde moestuin nog aan de oudste aanleg.

 

Huidige situatie

Het huis kreeg zijn huidige gedaante na een ingrijpende verbouwing in 1917. Een deel van het park is gevoegd bij Voorlinden, dat met wandelkaart toegankelijk is. 

 

Huidige doeleinden 

Blankenburg, een rijksmonument, wordt particulier bewoond en is evenmin als het huidige park te bezichtigen.

Foto's 

Prent  1:  Blankenburg anno 1764

Foto   1:  Blankenburg in 2006

 

Bronnen  Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland

 

2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 29-06-2008