Bijdorp te Voorschoten

 

Locatie

Ten zuidwesten van het dorp Voorschoten ligt op de hoek van de Veurseweg en de Koninklijke Marinelaan ligt de voormalige buitenplaats Bijdorp

 

Google Maps
Grotere kaart weergeven

 

Ontstaan 

Deze  hofstede was in de zestiende eeuw eigendom van ridder Jacob Oem van Wijngaarden, tevens eigenaar van kasteel Ter Lips.

Geschiedenis 

Het goed transformeerde na 1634 tot een buitenplaats, bestaande uit een '[...] hofstede voorzien van verscheidene kamers en vertrekken, koetshuis, paardenstal, tuinmanshuis, boomgaarden, plantagies, laan en verder getimmerten'. 

Rond 1700 is de buitenplaats aanpast aan de toen heersende smaak, onder meer door de aanleg van een barok tuin in formele stijl. Hekpijlers met schildhoudende vazen en het smeedijzeren hekwerk markeert nog steeds de toenmalige entree. Van de twee in de middenas van het landhuis geplaatste speelhuizen heeft die aan de Heerweg tot in de jaren 1960 bestaan. De andere stond langs de Vliet.

Aan het begin van de de 19e eeuw liet men het huis verbouwen in neoclassicistische trant en een park aanleggen in landschapsstijl.  Ouder wellicht is het moestuinen complex met een aantal oude tuinmuren, dat nog steeds als moestuin wordt gebruikt.

In 1869 werd de nog bestaande stookkas gebouwd. 

In 1879 werd op Bijdorp het Rooms Katholieke Instituut Onze Lieve Vrouw van Lourdes gevestigd om 'jonge Juffrouwen van deftige stand een beschaafde en tevens godsdienstige opleiding te geven'. Er werd een noviciaat gebouwd en in 1895 kwam de neogotische kapel gereed. 

Ten behoeve van de onderwijsfunctie, die het klooster tot 1984 heeft behouden, werd er in 1938 een schoolvleugel bijgebouwd, waardoor een U-vormig complex ontstond.

 

Huidige situatie

Het inrijhek, uit 1697,aan de Veurseweg is een rijksmonument. 

Het bos met de waterpartij aan de straatzijde is een restant van de 19e eeuwse parkaanleg.

 

Huidige doeleinden 

Tot op heden wordt Bijdorp gebruikt als tehuis voor bejaarde nonnen, waarvoor in 1995 een ingrijpende renovatie heeft plaatsgevonden. 

Bijdorp heeft geen monumentstatus en het terrein is niet toegankelijk.

Foto's

(Regionaal archief

Leiden)

Foto  1: Vooraanzicht Huize Bijdorp circa 1960

Foto's

Prent 1: Huize Bijdorp rond 1700
Foto  1: Hek van Bijdorp

 

Bronnen 

Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland

 

2004 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 29-06-2008