Beukenhorst te Wassenaar

 

Locatie

Buitenplaats Beukenhorst ligt op de hoek van de Rijksstraatweg met de Zijdeweg

 

Google Maps
Grotere kaart weergeven

 

Ontstaan 

Buitenplaats Beukenhorst werd in 1857 gesticht door Henriėtta Johanna Wils, echtgenote van mr. Leonardus Anthonius lightenvelt, ambassadeur bij het hof van Frankrijk.

Geschiedenis 

Twee jaar later werd haar man door deling van de gemeenschappelijke boedel eigenaar. Hij verkocht de 'Buitenplaats Beukenhorst met een heerenhuizing, stal en koetshuis, bosch en weg, gelegen aan de Leischestraatweg' in 1861 aan jhr. Guillaume Charles Albert Herman von Goedecke, kamerheer en adjudant van prins Frederik der Nederlanden.

In 1861 kwam het huidige huis tot stand in neoclassicistische stijl. De oorspronkelijke indeling bleef goed bewaard. In hal en vestibule sieren 'rondi' met classicistische voorstellingen de wanden. Uniek is het paviljoen dat, naar voorbeelden uit de Romeinse tijd, bestaat uit een badkamer onder een meloengewelf met een zinken bad en een stook huis ernaast.

Als architectonische voortzetting van het huis kwamen er aan de zuidwest zijde een bloementuin met stibadium (hoefijzervormige bank) en pergola. Het ensemble is in 1997-1998 gerestaureerd.

De huidige eigenaren, die de Beukenhorst sinds 1974 in het bezit houden, pogen het oorspronkelijke karakter van de buitenplaats zoveel mogelijk te handhaven. Zij konden echter niet voorkomen dat in 1980 het koetshuis en in 1991 de bij de zuidelijke entree gelegen dienstwoning zijn gesloopt.

 

Huidige situatie

Neoclassicistisch huis. De aanleg van het in 1861 ontworpen park in landschapsstijl, is deels nog herkenbaar. Wel is het doorzicht naar de Rijksstraatweg beplant. Een strook grond moest worden opgeofferd voor de reconstructie van de Rijksstraatweg.

 

Huidige doeleinden 

In 1998-1999 aangewezen als rijksmonument.

Beukenhorst is niet te bezichtigen.

Foto's 

Foto  1:  Beukenhorst c.a. 1904

 

Bronnen Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland

 

©2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 29-06-2008