Beresteyn te Voorschoten

 

Locatie

Beresteyn ligt aan de Leidseweg in Voorschoten

 

Google Maps
Grotere kaart weergeven

 

Ontstaan 

Beresteyn is ontstaan in 1828 toen het zuidwestelijke gedeelte van de buitenplaats Berbice werd verkocht aan Jhr. Hugo van Beresteyn. 

Geschiedenis 

Er werd aan de zijde van de Leidseweg een bescheiden landhuis gebouwd met een komvormige waterpartij ervoor. Achter het huis bevond zich een landschappelijk bos met een slingerend paden patroon, dat onder meer leidde naar de nog bestaande 'hermitage', een gemetselde, grotachtige folly, aan de westzijde van het terrein.

In 1893 werd Beresteyn verkocht om er een chique jongenskostschool met HBS-opleiding te vestigen. Het woonhuis werd verbouwd en kreeg zijn huidige voorgevel in neorenaissance stijl. Begin twintigste eeuw vonden nog enkele uitbreidingen van het huis plaats. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het instituut gesloten, waarna de buitenplaats werd verkocht. Kort na de oorlog werd het als klooster en seminarie tijdelijk gebruikt door de paters kapucijnen 'De Moerdijk', waarna in de jaren 1950 de paters Montfortanen er hun intrek namen. Na opheffing van hun seminarie stichtten de paters er een jongenskostschool. 

 

Huidige situatie

Woonhuis met voorgevel in neorenaissance stijl. Het bos, met gebogen oprijlaan naar het huis, heeft in hoofdlijnen zijn negentiende-eeuwse karakter behouden met diverse monumentale beuken- en eikenbomen.

Beresteyn is niet toegankelijk.

 

Foto's

(Regionaal archief

Leiden)

Foto  1: Toegangshek Huize Berestein circa 1900

Foto  2: Huize Berestein circa 1904

Foto  3: Huize Berestein circa 1905

Foto's    Foto  4:  Voorzijde huize Beresteyn

 

Bronnen

Kastelen en buitenplaatsen in Zuid Holland   

 

 

2004 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 29-06-2008