Agthoven te Leiderdorp

 

Locatie

Agthoven is gelegen bij de Achthovenerweg aan de Oude Rijn in Leiderdorp.

 

Google Maps


Grotere kaart weergeven

 

Ontstaan 

Vanaf de veertiende eeuw was Agthoven leengoed van de Dom proosdij te Utrecht, omschreven als 'die hoffstede tot achthoeven' met 32 morgen land.

Geschiedenis 

In de zeventiende en achttiende eeuw werd de agrarische functie van de hofstede uitgebreid met een steenbakkerij en kalkbranderij. Rond 1745 werd Agthoven verbouwd tot buitenplaats met formele tuinaanleg, vijver en koepel.

De agrarische functie bleef gehandhaafd. Een landkaart uit 1746 toont een L-vormige plattegrond: het herenhuis met haaks daarachter de boerderij. De buitenplaats was bijzonder in trek bij plaatselijke bestuurders. 

Het herenhuis werd in 1845 met een verdieping verhoogd. 

In 1880 leidden hoge beheerskosten echter alweer tot sloop. Slechts de opkamer met onderliggende kelder, uitgevoerd met een vijftiende-eeuws gewelf, bleven gespaard.

Tussen 1980 en 1990 is dit paviljoenachtige restant zorgvuldig gerestaureerd door de huidige eigenaar.  Het terrein kreeg een nieuw toegangshek naar negentiende-eeuws voorbeeld.

 

Huidige situatie

De boerderij, het onder kelderde voorhuis, alsmede de hooischuur en het bakhuisje zijn rijksmonumenten. Agthoven is niet te bezichtigen.

 

Huidige doeleinden 

In de boerderij is een dierenverzorgingscentrum gevestigd.

Foto's 

Foto  1:  Toegangshek hofstede Agthoven  

Foto  2:  Het huis Agthoven

 

Bronnen 

Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland

 

2004 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google maps 28-06-2008