Olaertsduyn te Oostvoorne

Locatie 

Windgatseweg 2 te Oostvoorne

Google Maps


Grotere kaart weergeven

Ontstaan 

Olaertsduyn is ontworpen in 1910 door architect J.W. Hanrath in opdracht van de Rotterdamse cargadoor en reder William Smith.

Geschiedenis 

Rondom het huis is de tuinaanleg geometrisch, verder weg wordt de beplanting geleidelijk meer landschappelijk. De paden in het landschappelijke deel vormen een ovaal patroon. Een tweede ovaal omsluit de eerste, die op zijn beurt het huis omsluit. In de ruimte tussen de twee ovalen ligt een parkachtig bos, dat wordt doorsneden door paden en beekjes. Vanaf het huis voert een trap in een symmetrie as naar de lagere siertuin en naar de grote symmetrische vijver. De landschappelijke aanleg wordt doorsneden door drie lanen, die elkaar exact in het midden van het huis snijden.

In 1947 werden huis en tuin in gebruik genomen door de Volkshogeschool. In de loop der jaren zijn er nieuwe gebouwen op het terrein bijgekomen.

In 1995 werd begonnen met restauratie van de tuinaanleg. Zichtassen werden opengehakt, padenstelsels hersteld, 'nieuwe' paden gesloten. De dichtgegroeide vijver werd uitgegraven.

Huidige situatie

Olaertsduyn is een rijksmonument en wordt gebruikt als conferentiecentrum annex hotel.

Foto's 

Foto  1:  Voorzijde huize Olaertsduyn

Foto  2:  Achterzijde huize Olaertsduyn

Foto  3:  De geometrisch tuinaanleg van Olaertsduyn

Bronnen

Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland

2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 13-07-08

Bijgewerkt: 30-04-2013