’t Huys Dever te Lisse

 

Locatie

Aan de Heereweg, tussen Sassenheim en Lisse, ligt in Lisse ’t Huys Dever.

 

Google Maps
Grotere kaart weergeven

 

Ontstaan 

Ridder Reinier de Ever liet deze donjon of woontoren bouwen rond 1375.

Geschiedenis 

Dever is een D-vormig gebouw van vier verdiepingen met muren van twee meter dik in de kelder tot 1.60 meter in de kapelzaal. Het geheel was omringt door een gracht. Toegang tot de toren was via twee bruggen; de eerste naar de voorhof, de tweede vandaar naar de voordeur die op ruim twee meter boven de grond is.

Aan het eind van de zestiende eeuw vinden drie verbouwingen plaats; de voordeur wordt verplaatst van de zuidkant naar de westkant, de gracht tussen de donjon en de voorhof wordt gedempt en het eerste voorhuis wordt aangebouwd. Dit was erg klein en om alle ruimte goed te gebruiken wordt er de trap niet in de aanbouw gemaakt, maar uitgehakt in de muur van de toren. 

Tussen 1630 en 1634 wordt het grote voorhuis aangebouwd op de gedempte tussengracht. Het landhuis dat nu ontstaan is wordt bewoond tot ongeveer 1750. Na 1700 niet meer door de eigenaren omdat die uit de streek zijn vertrokken, maar door huurders.

In 1746 werd het bewoond door ambachtsheer Diederik Joan Heerman, heer van Dever, Rumpt en Vroonestein.

Gebrek aan onderhoud leid tot verval. Hierdoor stort in 1848 het eerste voorhuis in. Binnen tien jaar valt het grote voorhuis ten prooi aan de elementen (en de buurtbewoners die weghalen wat zij kunnen gebruiken). De toren staat alleen, maar is beschadigd. Er zit een groot gat in het dak. Dit verdwijnt in 1862. De vloeren volgen, alleen de kelder blijft intact.

Na de tweede wereldoorlog wordt Dever onteigend door de Nederlandse Staat. De landerijen worden verkocht en de ruïne die al een rijksmonument is, gaat in 1949 voor ƒ 1,00 naar de gemeente Lisse.

Het lobbyen van dhr. Hulkenberg leidt in 1973 tot het begin van de restauratie en in 1978 gaat het gebouw open voor het publiek. Achttien jaar later wordt ’t Huys Dever geprivatiseerd.

Tussen 1988 en 2000 werd het voorhof gereconstrueerd en in 2003 werd er een ophaalbrug aan toegevoegd.

Er zijn plannen om de brug tussen voorhof en het huis te reconstrueren. Deze brug is, als alles goed gaat, in oktober 2008 gereed.

 

Huidige situatie

Huys Dever is nu een gewilde trouwlocatie en worden er concerten en tentoonstellingen georganiseerd. 

 

Toegankelijk Dinsdag t/m zondag is het geopend voor het publiek van 14.00-17.00, vrij entree. Januari gesloten!!

 

Foto's 

Prent  1:  Huis Dever anno 1845

Foto   2:  Huis Dever - voorzijde

Foto   3:  Huis Dever - bovenzaal

 

Bronnen

Dhr. F. van Veen, beheerder 't Huys Dever

 

©2006 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 29-06-2008